Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Άντε πες του για μπάσκετ αφού δε πρόλαβε τον Γκάλη...!


Καλησπέρα παίδες.
Όντας ευρισκόμενοι στην μέρα πριν την ματσάρα και σκεπτόμενος ότι έχω τόσα πολλά στο μυαλό μου να γράψω για το ματς, που ειλικρινά δε προλαβαίνω, πάω πάσο και επιφυλάσσομαι για αύριο και μετά τον αγώνα όπως το ‘χουμε καθιερώσει, άντε στη χειρότερη την επομένη...
Αλλά δε γίνεται να μη γράψω λίγες (και καλές) αράδες για την Nick Galis-mania που ‘χει ξεσπάσει αίφνης τις τελευταίες μέρες με αφορμή το Basketball Hall of Fame και την ψηφοφορία στο site του ESPN που ‘χει γίνει από τα σχόλια πολλών Ελληναράδων, κυριολεκτικά... gazzetta! 
Τα αρειανά πλακώνονται με τις μπουγάτσες σε κάτι που μόνο μπάσκετ δε θυμίζει... Κάμποσοι ακόμη (άσχετοι με το άθλημα) τρέχουν κυριολεκτικά να ρίξουν μονοκούκι, έχοντας κατά νου "εθνικές υπερηφάνειες" και λοιπές αηδίες και μένει ο κακόμοιρος μέσος μπασκετόφιλος, ανεξαρτήτως χρώματος και το τονίζω, να αναρωτιέται τι σχέση ο Νίκος Γκάλης που αυτός έχει στο μυαλό του με όλα αυτά τα πανηγυρτζίδικα?
Για να τελειώνουμε, έχω πει πολλάκις (και εδώ μέσα) ότι θεωρώ ως πιο πλήρεις παίκτες στην μέχρι τώρα στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ (και εννοώ αυτούς που έχουν δει τα ίδια μου τα ματάκια και όχι να μου ‘χουν άλλοι εξιστορήσει) τους Φάνη και Παπαλουκά. Δεκτές όλες οι διαφωνίες και αντίθετες γνώμες εννοείται. Επίσης θεωρώ σαν «τοτέμ» τον Γιαννάκη και δε νομίζω επίσης ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να το δικαιολογήσω. Αλλά ο Γκάλης, ανήκει μαζί με τον αδικοχαμένο Σαμαρά στο volley, στους μοναδικούς που φορέσανε την φανέλα του βάζελου και δε μου ‘βγαινε πάνω στην ένταση του αγώνα το παραμικρό. Πήγαινε δηλαδή να βγει, αλλά κάπου σκάλωνε μεταξύ ουρανίσκου, γλώσσας και δοντιών. Εγωίσταρος από τους λίγους (όπως πιθανόν οι περισσότεροι μεγάλοι αθλητές παγκοσμίως), αλλά χωρίς αυτόν είναι αλήθεια, όταν θα ακούγαμε για «σπυριάρα» πιθανόν να πήγαινε το μυαλό μας στο κοριτσάκι του σχολείου που μας έκανε κέφι και εμείς δε δίναμε σημασία και όχι τη μπάλα που βγάλαν φουσκάλες τα χέρια μας απ'το χτύπημα (το πόσα μπινελίκια είχα φάει btw από την μάνα μου για αυτό το "γκάπα-γκούπα", δε λέγεται). Για να μην πω για τον Ιωσήφ Στάλιν-Βαζελακόπουλο και τους συν αυτόν που θα διοικούσανε μαντριά και στρούγκες και όχι την ομοσπονδία μιας εκ των υπερδυνάμεων πλέον παγκοσμίως. 
Είμαι σίγουρος ότι σε πολλούς Ολυμπιακούς, έστω και μια μικρή γωνιά αφιερωμένη στον Γκάλη, μάλλον θα τους βρει να διαφωνούν. Επίσης είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και αυτοί που θα θυμηθούν (και ΔΙΚΑΙΩΣ για να προλάβω) πολλά από τα τερτίπια του και κυρίως στην Εθνική που είναι υπόθεση όλων μας. Αλλά είτε αρέσει - είτε όχι, αυτός ο τριχωτός τυπάκος από Σίτον Χώλ, που για λίγο δεν ήρθε τότε στον Πειραιά, ευθύνεται κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντα για την πλέον μεγάλη αλλαγή στο ελληνικό μπάσκετ. 
Για να πω την (επίσης άλλη) αλήθεια δε μπήκα καν στον κόπο να ψηφίσω στο site του ESPN, γιατί ούτε σημασία έχει επί της ουσίας, άσε που βαριέμαι αφόρητα κάτι τέτοια σκηνικά και πιθανότατα να το έριχνα τελικά στον Ντίβατς το κουκί μου! Αλλά ότι ο Νίκος Γκάλης είναι η σπουδαιότερη μορφή ever στον ελληνικό αθλητισμό δε νομίζω ότι επιδέχεται δεύτερης σκέψης. Όπως λένε και οι Active Member στο κομμάτι τους "Στου Αιώνα το φευγιό" (και είναι και Πειραιωτάκια), "Άντε πες του για μπάσκετ αφού δε πρόλαβε τον Γκάλη / θα νομίζει τώρα η μπάλα ότι είναι πιο μεγάλη"!

Εις αύριο τα σπουδαία μάγκες, χαιρετώ άπαντες.

11 σχόλια:

  1. ακομη δεν ξεχασω εκεινο το καλοκαιρινο πρωινο παιρνοντας το τριποντο και βλεποντας το εξωφυλλο και τον γκαλη υποβασταζομενο,παθαινοντας διαστρεμμα9σε φιλικο προετοιμασιας η στο ακροπολις..) να δηλωνει οτι θα ειναι απων απο το μεγαλο ραντεβου στο παγκοσμιο του 90..απο την μια να βλασφημω για την ατυχια μας και απο την αλλη να τα βαζω με τον γκαλη,γιατι τοτε πολλα ειχαν ειπωθει..
    οτι ειχε τσακωθει με την ομοσπονιδια και το κρατουσε μανιατικο,οτι δεν γουσταρε παικτες-προπονητη,οτι ηταν φυγοπονος(αυτος που επαιξε με σπασμενο χερι ημιτελικο κορατς..)οτι,οτι,οτι...
    δεν ξερω ποια ηταν η αληθεια(καπου στη μεση νομιζω,γιατι ο γκαλης ηταν απομακρος και περιεργος χαρακτηρας και φιλοχρηματος..)αλλα δεν τιθεται θεμα για την τεραστια αξια του και προσφορα.
    μαζι του μαθαμε μπασκετ,μαζι του καψουρευτηκαμε το αθλημα,μαζι του γουσταραμε,μαζι του αναγεννηθηκαμε μεσα απο τις μπασκετικες μας σταχτες..
    στον πανθεον και σιγουρα ο κορυφαιος μεχρι να εμφανιστει ο επομενος νικος γκαλης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει να μπει απο τωρα κατ εμε. Και εγω δεν ξερω αν 8α διαλεγα Ντιβατς ή Μαρτσουλιονις ή Γκαλη, νομιζω οτι σιγουρα ομως ο Ντιβατς 8α εχει την ευκαιρια να ξαναμπει, ειναι στο προσκηνιο, τον βλεπω να αναλαμβανει προεδρος της εθνικης σερβιας(αν δεν εχει αναλαβει ηδη παρασκηνιακα), ο Μαρτσουλιονις 8α μνημονευεται για παντα οταν 8α ξεχαστει εδω ο Γκαλης γιατι η Λιθουανια ειναι μπασκετομανα αντι8ετα με την ελλαδα που τρωει τα παιδια της. Εκτος αυτου ο Γκαλης, μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας με το χρονο ισως ξεχαστει αναμεσα στους αλλους μεγαλους. Και πολυ λογικα 8α βγουνε παλι κατι πιτσιρικια να πουνε εχουμε δει Σπανουλη και Ναβαρο ποιος Γκαλης τωρα... θα συμφωνησω με τον Μιχαλη στο ορισμο του πληρες για το ελληνικο μπασκετ. 8α βαλω πρωτα τον Φανη, και μετα τον Παπαλουκα με το Διαμαντιδη, ισοποσα. Αλλα να ακουω ιεροσυλιες απο πιτσιρικαδες του τυπου ο Διαμαντιδης καλυτερος του Γκαλη, που δεν εχουνε δει Γκαλη, ειναι σαν να μου συγκρινουν οι τωρινοι τον Κριστιανο Ροναλντο με τον Μαρκο Φαν Μπαστεν. Μεγαλη αδυναμια ο Μαρκο οπως και εκεινη η Μιλαν με Γκουλιτ Φαν Μπαστερ Ραικαρτν. Και μη ξεχασω, πανα8ηναικος η μεγαλυτερη ευρωπαικη ομαδα(!!!) Τις δεκαετιας ναι. Μαλιστα κυριοι. Γιουγκοπλαστικα, Ζαλγκιρις, Μακαμπι, και αλλες ξεχαστηκαν στην πορεια γιατι ο αν8ρωπος ξεχναει ευκολα. Οπως ξεχασαν και καποιοι εκει στα ξενα οτι ενας ειναι ο "Αιρ" και προσπα8ησαν βαλουν εναν Λεμπρον απο πανω.
    Υ.Γ Εγραψε Μαραβιτς ο Σαββας σε προηγουμενο ποστ και τρελα8ηκα. Πιστολ Πιτ οταν ακομα δεν υπηρχε τριποντο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά, πέρα από την πλάκα, μου 'χει κολλήσει για αύριο ένα θέμα χοντρά, οι ψηλοί. Στα χαρτιά τουλάχιστον έχουν ΠΟΛΥ καλύτερη front line και αν ο Powell δε βγάλει επίθεση και ο Σέρμας άμυνα, δε θα 'χουμε καλά ξεμπερδέματα... ΟΚ, μπορεί βέβαια ο Πέρο να καλύψει λογικά καλά το ντεζαβαντάζ που έχει (μέχρι στιγμής?) ο Πάουελ στο 5, αλλά το αυριανό είναι "τέρμα τα ψέμματα" φάση. Είμαι απίστευτα περίεργος και ανυπόμονος να δω πως θα το πάμε και τι θα κάνει από τον πάγκο ο Μπαρτζώ? Στις θέσεις 4 και 3 μας θεωρώ ελαφρά καλύτερους με σχετική ισορροπία στο ασσό-δυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις ρε Πετράν τι μου άρεσε στη δεκαετία του 90 που ανδρωθήκαμε όλοι εμείς? Ότι δεν υπήρχαν δυναστείες. Κοίτα και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο πόσες ομάδες πήραν το Πρωταθλητριών και κοίτα μετά... Btw, δε φοβάμαι ότι ο Γκάλης θα ξεχαστεί. Νομίζω ότι απλά δεν ήταν ποτέ λόγω χαρακτήρα "σταρ" και για αυτό ίσως σου κάθεται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χα! Σάββα, έχουμε απίστευτα κοινές θύμησες για αυτό το καλοκαίρι που περιγράφεις! Δεν έχω καταλήξει ακόμα αν ήταν "βρώμες" όλα αυτά ή όχι, αλλά συμφωνώ 100% με αυτό: "απο την μια να βλασφημω για την ατυχια μας και απο την αλλη να τα βαζω με τον γκαλη,γιατι τοτε πολλα ειχαν ειπωθει.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ε8εσα με την εννοια οτι οσο προχωραει η τεχνολογια και αλλαζει το στυλ παιχνιδιου, κακα τα ψεματα, τοσο 8α μοιαζει ενα μακρινο ασπρομαυρο ονειρο, το οποιο ο τωρινος πιτσιρικας δε 8α μπορει να συλλαβει. Ειναι ντροπη, και το διαβασα σε ενα αρθρο στο γκαζετα του κυριου Σκουντη νομιζω, να μην εχουμε ενα γηπεδο στην ελλαδα "Νικος Γκαλης". Αλλα αυτοι ειμαστε. Οπως εχει πει και σε συντεντευξη του ο Ντορον Τζαμσει απο Μακαμπι για οσους τον θυμουνται, Διαμαντιδης 8α ξαναβγει, Γκαλης οχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.sday.gr/getattachment/2116fabc-601b-425f-9cec-3271373f56f3/galis_petrovic-2.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε φιλε γραφεις παρα πολυ ωραια!με λιγα πραγματα απο οσα εχεις γραψει μεχρι τωρα εχω διαφωνησει (2,παπαλουκας και λαμπε,σε διαφορετικα αρθρα!).μπραβο για το αρθρο σου!κι εγω ντιβατς θα εβαζα στο τελος αλλα αυτο δεν εχει καμια σημασια!spencer elliot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι εμενα με προβληματισε πολυ αυτο με τους ψιλους!νομιζω αν ο σερμαντινι ηταν απ την αρχη της χρονιας εδω θα επαιρνε πολυ περισσοτερο χρονο σ αυτο το ματς γιατι του ταιριαζει περισσοτερο!κατα τη γνωμη μου πρεπει οποσδηποτε να παει ψηλα το σκορ,θα εχουμε περισσοτερες ελπιδες!στο 4 υπολογιζω κι εγω πολυ,ανα κανουν καλο ματς οι αντιτς-πριντεζης και βοηθησει και λιγο ο παουελ στο 5 στην αμυνα θα το παρουμε το ματς(υγ. περιμενω δαιμονισμενο σπανουλη σημερα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλα ρε Elliot, με μπέρδεψες αρχικά με το "νέο" account σου! Να 'σαι καλά αδερφέ, χαβαλές να γίνεται που λένε και να ξεχαρμανιάζουμε για τις καύλες μας (μπάσκετ και Θρύλο), τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιλάμε έχω ΤΗΝ αγωνία! Μου 'χει κάτσει στο λαιμό αυτό το Παλάου Μπλαουγκράνα, δεν έχουμε ποτέ νικήσει εκεί (παίζει και να 'ναι η μοναδική έδρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε ακόμη αλώσει)... Και όταν είμαι στην τσίτα, πάει περίπατο η όλη "λογική" σκέψη! Μακάρι αδερφέ να κάνει και ο Σπαν και ο Πριντ και όποιος άλλος θέλει τέλος πάντων, ματσάρα σήμερα. Ξέρεις τι θέλω πιο πολύ να δώ? Τον Μπαρτζώκα. Θα 'ναι ένα καλό τεστάκι το σημερινό. Περισσότερα μετά το ματς, fingers crossed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή