Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

Το ξέρω, κανονικά θα έπρεπε να περιμένω και επίσημα το τέλος της πρώτης φάσης στην Ευρωλίγκα και μετά να "κάνω το ταμείο" - αλλά θεωρώ ότι πια δε θα αλλάξουν και πολλά, οπότε προχωρώ. Από την φωτό και μόνο, θα έχετε καταλάβει ότι θέλω να μιλήσω για τον coach Μπαρτζώκα σήμερα, που νομίζω ότι το αξίζει ένα ξεχωριστό ποστάρισμα μιας και δείχνει να περνά με επιτυχία το δύσκολο πρώτο μπουρίνι με αυτόν στο τιμόνι των Πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδας. Και αυτό από μόνο του (νομίζω) πως δείχνει ότι και οι δυο πλευρές των οπαδών/φιλάθλων μας (τόσο αυτών που μουρμουράγαν και όσο και εκείνων που ως άλλοι Γιαννάκηδες, συνιστούσαν υπομονή και ψυχραιμία), είχαν και τα δίκια τους και τα άδικά τους.
Και δε το λέω αυτό το τελευταίο για να τα 'χω καλά και με τις δυο πλευρές, αλλά γιατί πέρασα λίγο-πολύ αλλά χωρίς αφορισμούς και από τις δυο όχθες. Υπήρξα από την πρώτη μέρα που ακούστηκε ως φήμη ακόμη το όνομά του, υποστηρικτής και παραμένω στην ομάδα αυτών που τον πιστεύουν ως coach με μέλλον. Από την άλλη όμως, δε μπορούσα να μη δείξω την απογοήτευσή μου από κάποια πράγματα που έβλεπα είτε από κοντά (κυρίως), είτε από την TV και να προσποιηθώ ότι δε συμβαίνουν. Δε ξέρω τι μπορεί να ‘‘έπαιζε’’ πραγματικά, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μπορώ να υποθέσω έστω κάποια, που για τα δικά μου μάτια τουλάχιστο, θεωρώ ότι είναι ευδιάκριτα από μίλια!

Αναλυτικότερα:

1. Παράγοντας Joey Dorsey. Δε τον βάζω τυχαία πρώτο αν και ξέρω ότι πιθανόν θα 
βρει πολλούς από εσάς αντίθετους ή έστω θα θεωρηθεί, μικρότερης κλίμακας «κακό» και αίτιο. Ο Joey από ό,τι φάνηκε, ήταν αυτό το στοιχείο που ανακάτωσε την ομάδα κυριολεκτικά. Και όταν άπαντες, εχθροί και φίλοι συμπεραίνουν/συμφωνούν ότι Νο1 μαγκιά αυτού του ΣΥΝΟΛΟΥ δεν είναι το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά η μαγιά, η χημεία του, ε τότε δε χρειάζονται και πολλά παραπάνω να κατατεθούν ως πειστήρια του εγκλήματος. Με το που τέθηκε εκτός ομάδας, τυχαία ή μη, το πράγμα άρχισε να ρολάρει για τα καλά.
2. Παράγοντας «δεν κράτησα καλά τα γκέμια». Έχω χάσει μόνο ένα ματς στο ΣΕΦ φέτος, και στα πρώτα «δύσκολα» παιχνίδια έβλεπες την αμηχανία έκδηλη και στον πάγκο και στο παρκέ. Ο 
Παπ έβγαινε και έκοβε βόλτες εμφανέστατα εκνευρισμένος, ο Άντιτς δεν έδινε το χέρι στον coach, ο Πρίντεζης κανά-δυο φορές δεν έριξε καν βλέφαρο προς την μεριά του και ποιος ξέρει τι άλλο θα έχασα πάνω στην αγωνία μου μη χάσω καμιά φάση... Και όλα αυτά δε τα αναπαράγω από κάπου αδέρφια, τα έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν ξέρω αν ο coach επέβαλε κάτι και με ποιον τρόπο, αλλά σίγουρα αυτό ΑΛΛΑΞΕ και άλλαξε με τη σειρά του τη ροή των πραγμάτων στην ομάδα. Η εμπιστοσύνη των παιχτών «ξαφνικά» επανήλθε, το ίδιο και οι ρόλοι, η άμυνα άρχισε να βγάζει ενέργεια και μάτια - πλησιάζοντας τα περσινά δυσθεώρητα επίπεδα, η διάθεση για μπάσκετ το ίδιο και αυτά που βλέπαμε ως πινελιές του Μπαρτζώκα στα φιλικά του καλοκαιριού (π.χ. το ταχύτατο passing game σε σετ παιχνίδι) ω εκ του θαύματος, να τα πάλι μπροστά μας!
3. Παράγοντας «συνέπεια του παράγοντα 2». Τα παιδιά (στους παίκτες αναφέρομαι) δείχναν περισσότερο να ‘χουν καβαλήσει το καλάμι και να κάνουν παραπάνω από όσα απαιτούσε ο ρόλος τους (πλην 
εξαιρέσεων, Μάντζαρης – Χάινς), παρά αυτά που διέδιδαν τα δικά μας ΜΜΕ περί «βάρους» και «άγχους» ως απόρροια των περσινών άθλων, θεωρία που όχι μόνο δεν έστεκε κατ’εμέ, αλλά καταρρίφθηκε και με τις τελευταίες εμφανίσεις.
4. Παράγοντας «παπούτσια του 
Ντούντα». Πήγε να κάνει το μέγα λάθος που έκανε τη δεύτερη χρονιά ο Master, στην πρώτη περίοδό του στο λιμάνι. Αν και είχε κατακτήσει τα ΠΑΝΤΑ, άλλαξε επίσης τα πάντα γιατί τότε ήταν «η ομάδα του Ιωαννίδη» και όχι η δική του. Η κατάληξη γνωστή, πικρή και ευτυχώς τώρα πια στη λήθη της ιστορίας. Επίσης ευτυχώς, ο coach γρήγορα αντιλήφθηκε τα παραπάνω (δείγμα εξυπνάδας και μη κομπλεξισμού – θέλει πολλά κιλά παπάρια κάτι τέτοιο και το εννοώ) και όσο και να διατείνονταν περί του αντιθέτου, τελικά και μπήκε στα παπούτσια του Ντούντα, και καλά έκανε - αλλάζοντας μόνο τα κορδόνια πιθανόν, πράγμα που όμως έσφιξε και έδεσε ό,τι χαλαρό δημιουργήθηκε πρωτύτερα...

Είναι σίγουρο ότι η ομάδα θα ‘χει και άλλα σκαμπανεβάσματα, και άλλες φουρτούνες, κάποιες πιθανόν το ίδιο άσχημες με τις πρώιμες, το θέμα είναι όμως ότι αυτές τις πρώτες και πιο δύσκολες, τις πέρασε με επιτυχία και ψυχραιμία, κερδίζοντας κόσμο και παίχτες και αυτό σε μένα λέει πολλά. Έχει ΠΟΛΥ δρόμο να διανύσει ακόμα 
καθοδηγώντας σωστά την ομάδα που όλοι θέλουν να κερδίσουν και να πάρουν τη θέση της στο Ευρωπαϊκό θρόνο και το ξέρει καλύτερα από μας βέβαια, αλλά δείχνει να ‘χει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να κρατήσει τιμόνι στην πιο δύστροπη γαλέρα της Ευρώπης. Μαγκιά του!

9 σχόλια:

  1. καλυψες ολες τις παραμετρους και καλα εκανες.ολα επαιξαν τον ρολο τους,αλλα λιγοτερο αλλα περισσοτερο.

    ο μπαρτζωκας οντας εξυπνος μπασκετανθρωπος προσπαθησε να βαλει μικρες πινελιες.συνεχισε το περσινο πετυχημενο μοντελο που τσουλουσε αυτοματα χωρις κοπο.

    εγω απο την προετοιμασια τη μονη διαφορα που διεκρινα ηταν η μεγαλυτερη απελευθερωση των παικτων και η ελευθερια κινησεων σε ενα πιο ευελικτο καλουπι παιχνιδιου.

    ο παραγοντας τρια(3) ηταν ο καταλυτης της φετινης μετριας εκκινησης της ομαδας.ξαφνικα ο πριντεζης ενιωσε βολκοφ,ο παπανικολαου νομιζε οτι εγινε κουκοτς.ο ντορσευ σακιλ..η ομαδα εχασε προσωρινα ρολους και ευτυχως που ηρθαν νωρις οι ηττες και οι παικτες ξυπνησαν.
    ο κοουτς θεωρω οτι εχει τη μικροτερη ευθυνη που του αναλογει,χρειαζεται εγρηγορση-επιμονη και πολλη δουλεια σε λεπτομερειες που θα κρινουν τιτλους-προκρισεις..
    αυτο που με ευχαριστει και ακομη και σε ηττες που δινει ελπιδα για τη συνεχεια,ειναι οτι πλεον ειμαστε ομαδα με Ο κεφαλαιο.
    ο καθενας παιζει οσο μπορει,εκει που μπορει χωρις υπερβολες-ηρωισμους-γκρινιες.
    ας ελπισουμε να συνεχισουμε ετσι,χωρις τραυματισμους,να ειμαστε και μεις γεροι να απολαμβανουμε αυτη την ομαδα για πολλα χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20 ποντοι-12 ριμπαουντς ο ντορσευ με φενερ..θα τρελλαθουμε τελειως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο που ακομα με φοβιζει ειναι το πως θα αντιμετωπισουμε γερα 5αρια αμυντικα. Επιθετικα ευτυχως ο Παουελ δειχνει αξιοπιστος και μετρημενος χωρις υπερβολες βαζει και τις βολες, ομως φοβαμαι την αμυνα του απεναντι σε εναν π.χ Κρστιτς. Με φοβιζει να δεχομαστε ευκολα καλαθια στη ρακετα, νιωθω οτι δεν εχουμε καποιον να την γεμιζει οπως ο Ντορσευ η ακομα ακομα οπως και ο Λασμε του βαζελου που ειναι πολυ καλος αμυντικα. Βεβαια μπορουμε να λυσουμε το προβλημα με αλληλοβοηθειες η με ενα ψηλο 4αρι (Αντιτς) που επιτελους βελτιωνεται ευτυχως, τον ειχα αχτι φετος! Ο Περπερογλου δεν την παλευει μια παντως, ελπιζω να ανεβει και αυτος... Στα υπολοιπα που λες συμφωνω μιχαλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. joe για τον κριστιτς που αναφερεσαι να σου θυμισω οτι περσι τον εξουδετερωσε στον τελικο ο εξολοθρευτης χαινς.ο περεπρογλου ειναι ποιοτικος παικτης,ξεκινσηε φορτσατος και τωρα απλως ειναι στη σκια του παπανικολαου,ελεω σουπερ φορμας του μικρου.ειναι πολυτιμος κια θα βοηθησει στη συνεχεια τα μεγιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα παίδες! Σόρυ για την απουσία, έπαιξαν πολλά και όχι ιδιαίτερα ευχάριστα, οπότε δεν πλησίασα το λάπτοπ και πολύ... Joey θα συμφωνήσω με τον Σαββίνιο και στα δυο, νομίζω ότι τζάμπα αγχώνεσαι αδελφέ. Και επί της ουσίας την απάντηση την έχεις μόνος σου, σε μια ΟΜΑΔΑ που όλοι σκίζονατι δε χρειάζεσαι γίγαντες για να τα βγάλεις πέρα. Αν υποθέσουμε δε, ότι ισχύει ότι απλά η ομάδ αξαναγύρισε στους ρόλους της και δεν έχει φορμάρει, δεν είμαστε για να φοβόμαστε, αλλά για να μας φοβούνται! Ο Πέρπ θα ανεβάσι ρυθμού, και ήδη νομίζω το έχει αρχίσει. Έχειποιοτικά λεπτά συμμετοχής, με 'καλά' πατήματα και σκορ, οπότε αστον ακόμα έτσι, χεχε, έχει αγώνες για να ρολάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα ρε φίλε, δε το πήρα γραμμή... Εντάξει μάλλον ταιριάζει το "στους τυφλούς - μονόφθαλμος", δε ξέρω τι άλλο να υποθέσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sthn fenerεχει παει αυτος?ουτε που εχω παρει χαμπαρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αντιπαλος με φενερ..στη γκαζιαντιεπ πηγε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Σαββίνιο, χρόνια πολλά ρε αδερφέ για χθες! Πολύχρονος, κάλιο αργά παρά ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή